De Boomhut: Wie is Meneertje Happy?Meneertje Happy is de schoolmascotte van De Boomhut.
Hij organiseert elk schooljaar verschillende activiteiten binnen een thema en gaat al zingend (themalied) op pad met zijn vrienden van De Boomhut. Samen leren wij te zorgen voor elkaar, samen te spelen, klaar te staan voor elkaar, elkaar te respecteren, elkaar ruimte te geven, … .
Dit schooljaar heeft Meneertje Happy activiteiten georganiseerd binnen het thema ‘Hand in hand’ Elke keer dat we samen komen op de trap zingen we uit volle borst het themalied (Hand in Hand – Kinderen voor Kinderen) mee.

In september hebben onze kinderen een hand ingekleurd. Alle handen samen vormen een groot spandoek op onze speelplaats. Links van dit spandoek hangt een banner die onze leerlingen aanzet om na te denken over ‘Welk gevoel zit er achter mijn boosheid?’ en rechts van dit spandoek hang een banner met tips wat je kan doen als je ruzie hebt.In oktober wilde Meneertje Happy duidelijk maken aan de kinderen dat je enkel kan samenwerken als je de handen in elkaar slaat. De klas moest samenwerken om een touw te ontwarren.
Per 2 moesten de leerlingen op een mat gaan staan met bijvoorbeeld 3 knieën, 1 neus en 1 voorhoofd die de grond moeten raken. Meneertje Happy gaf talrijke oefeningen waarbij het duidelijk werd dat je enkel SAMEN deze oefeningen kan doen.

Tijdens november en december kreeg elke vinger aan je hand een betekenis.
Ik steek mijn duim op en ik vertel wat ik goed kan, waar ik geweldig in ben, waar ik trots op ben…
Ik steek mijn wijsvinger op toen ik dacht hier doe ik het voor, dit wil ik bereiken, dit heb ik bereikt, deze richting moet ik uitgaan, …
Ik steek mijn middelvinger op toen ik dacht dit vind ik niet meer leuk, hier heb ik een hekel aan, hier baal ik van, …
Ik steek mijn ringvinger op toen ik mij omringd voelde, toen ik iets leuks heb gedaan met mijn vrienden, …
Mijn pink vertelt mij iets toen ik mij klein voelde, toen ik naar huis wilde gaan, toen ik het lastig had.
Ik steek mijn hand op als ik iets heb gegeven aan anderen. (niet iets materieels)
Ik steek mijn andere hand op als ik iets ontvangen heb van anderen.

Tijdens de maand januari en februari hebben we samen gesmogd. Smoggen betekent Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Sommigen hebben hun handen nodig om te kunnen spreken. Iedereen gebruikt zijn handen om iets duidelijk te maken.

De maand maart zorgden onze handen voor de nodige endorfine. Als je leuke dingen doet, maken je hersenen endorfine aan en dit zorgt dat wij ons gelukkig voelen. Wie kan Ram Sam Sam zonder fouten meedansen?

Met de laatste opdracht van dit schooljaar daagt Meneertje Happy de kinderen uit om touwfiguren te maken met je vingers. Via enkele filmpjes worden de basisbewegingen aangeleerd in de klas. Iedereen krijgt een touw. Leerlingen worden uitgedaagd om ook thuis een moeilijkere figuur uit te proberen.

Want samen spelen, of we daar nu onze handen voor nodig hebben of niet, is veel leuker dan ruzie maken! De kleuters leren Meneertje Happy kennen door eigen activiteiten op maat van een kleuter in kleine groep onder begeleiding van de zorgleerkracht.
De kleuters leren Meneertje Happy kennen door eigen activiteiten op maat van een kleuter in kleine groep onder begeleiding van de zorgleerkracht.

Contact
Basisschool De Boomhut
Contact
Hamonterweg 136 - 3950 Bocholt
Telefoon
+ 32 (0)11 / 621 613
+ 32 (0)497 / 381 759